print

چند نکته اساسی پیرامون تحریم مجدد بانک مرکزی

به گزارش روابط عمومی سازمان بسیج اساتید کشور، در متن یادداشت این استاد دانشگاه چنین آمده است:

 

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بعد از تحریم‌های سال‌های ۱۳۹۰و۱۳۹۷ برای بار سوم مورد تحریم بین‌المللی قرار می‌گیرد.  شاید جدی‌ترین سوال در افکار عمومی و صاحب نظران داخلی این باشد که تحریم ۲۹ شهریور این بانک توسط وزارت خزانه‌داری آمریکا بنابر چه هدفی صورت گرفته و چه پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت؟

 

بطور قطع این موضوع دلایلی ترکیبی دارد که به نظر نگارنده باید به دقت بدان پرداخته شود.

 

نکته اول که باید بدان توجه جدی نمود ابعاد حقوقی این تحریم است. طبق تحریم‌های قبلی، کلیه درآمدهای نفتی و ارزی ایران در بانک‌های جهانی بلوکه شد و بازگشت آن ازطریق مجاری رسمی بانکی به کشور تقریبا غیرممکن شد. این موضوع حداقل در دو سال اخیر بشدت اقتصاد ایران در تمام حوزه‌ها را تحت آثار منفی خود قرار داد.

 

نکته دوم که مسئله را از نگاه حقوقی _ سیاسی و فنی حادتر می‌کند اینکه در تحریم اخیر نام بانک مرکزی ایران به همراه صندوق توسعه ملی به فهرست تأمین مالی تروریسم اضافه شده است که این مسئله عملا رفع تحریم‌های قبلی را از طریق روش‌های جایگزین آن بسیار دشوارتر نموده و عواقب و پیامدهای همکاری با آن را گسترده‌تر می‌کند.

 

از سوی دیگر به دلیل خلع اختیارات ایران در محاکم بین‌المللی ، براحتی دعاوی و پرونده‌هایی علیه بانک مرکزی و دارایی‌های نقدی ایران در کشورهای جهان ، بویژه کشورهای صحنه گردان تحریم‌ها ، مطرح و زمینه را  برای مسدود کردن دارایی‌های ایران فراهم می‌کند. زیرا تحریم سوم هرگونه مصونیت بانک مرکزی در دعاوی بین المللی که یک اصل شناخته شده در نظام بین الملل است را از بین می برد.حتی در چنین شرایطی می توان گفت که دو موضوع عقیم مانده FATF و CFT در نهادهای قانونگذاری کشور نیز عملا بی خاصیت می‌شوند.

 

آنچه در این فرایند پیچیده هویداست این است که محدودیت‌های شدید اعمال شده، اعتبار این نهاد تاثیرگذار را در کلیه حوزه‌های ارزی _ اعتباری و تجاری مخدوش می‌سازد.

 

دکتر کیومرث یزدان پناه، استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران در خصوص تحریم بین‌المللی بانک مرکزی ایران در یادداشتی به ارائه چند نکته اساسی پرداخته است.