print

اندیشه بسیجی اندیشه‌ای زنده، پویا، کارساز و سازنده در راستای اهداف کلان نظام اسلامی است

به مناسبت فرارسیدن روز بسیج، در گفت‌وگویی تفصیلی با دکتر نیره قوی، معاون امور بانوان سازمان بسیج اساتید کشور، اهداف و برنامه‌های بسیج و به خصوص معاونت امور بانوان در سازمان بسیج اساتید را مورد بحث و بررسی قرار دادیم.

 

اهداف و برنامه‌های بسیج را چگونه اریابی می‌کنید؟

 

آنچه در بسیج به عنوان هدف کلان در نظر گرفته شده مطابق با نظر بنیانگذار جمهوری اسلامی امام خمینی (ره)، این است که بسیج در هر عرصه‌ای‌که نیاز به تفکر بسیجی و عملکرد بسیجی است وارد صحنه شود. در فراز و نشیب‌هایی که از ابتدای انقلاب داشتیم شاید مهم‌ترین و بارزترین عرصه ورود بسیج، در دفاع مقدس بوده و جنگی که 8 سال بر این کشور از سوی دشمنان تحمیل شد. بسیج در آن عرصه‌ها امتحانش را به خوبی پس داد. هم خود بسیجی‌ها و هم ملت احساس کردند که تفکر بسیجی می‌تواند کارساز باشد. این مهم‌ترین آموزه و گزاره‌ای است که ما باید آن را گرامی بداریم. بنابراین بسیج باید در همه عرصه‌های مورد نیاز کشور در جهت حفظ ارزش‌ها و آرمان‌های انقلاب اسلامی و مقابله با دشمنان داخلی و خارجی و دوستان خام‌اندیش و دوستان سطحی‌نگر که به دلیل سطحی‌نگری گاها با دشمنان انقلاب همراهی می‌کنند، ورود نماید.

 

بسیج با این تعریف، شامل اقشار مختلفی است و طبعا این اقشار مختلف بسیج، ماموریت‌های مختلف دارند. بسیج اساتید نیز یکی از اقشار بسیج است که به عنوان مرجع گروه‌های دیگر یا به تعبیر مسئولین از آن با عنوان امام اقشار یاد شده است و این سازمان در برنامه‌ریزی و اقدامات خود می‌تواند الگویی برای سایر اقشار باشد. آنچه بسیج اساتید نصب‌العین خود قرار داده است، آنست که بتواند تحقق بخش فرمایشات و مطالبات رهبری در جاهایی که اساتید بسیجی می‌توانند تاثیرگذار باشند یعنی در دانشگاه‌ها، باشد. دانشگاه مدنظر رهبری، دانشگاهی است که مرجع باشد نه فقط برای اقشار بسیج بلکه حتی برای کل جامعه اسلامی و نظام اسلامی بتواند یک فرماندهی در حوزه‌های مختلف اعتقادی و فرهنگی و حوزه‌هایی مثل جنگ نرم و جاهایی که باید نیروها برای ایفای نقش تربیت شوند، داشته باشد.

 

در عرصه مدیریت جهادی، روحیه انقلابی لازم است. این روحیه انقلابی در بزنگاه انقلاب یعنی جاهایی که اساتید بسیجی و نیروهایی که آنها تربیت و توانمند کرده‌اند، لازم است از آرمان‌های انقلاب دفاع عالمانه کنند، نقش خود را ایفا می‌کند. این دفاع عالمانه ویژگی خاصی دارد. دفاع عالمانه می‌تواند در قالب مناظره علمی، نشست‌های تخصصی، کتب و نشریات و میزهای نقد و نظر و میزهای آزاد اندیشی و یا تربیت افرادی که بتوانند ایفای نقش کنند، باشد. منبع و مصدری که بسیج اساتید  در این خصوص مد نظر دارد علاوه بر آموزه‌های دینی و منابع دینی، فرمایشات امام (ره) و مطالبات مقام معظم رهبری و اسناد بالادستی است. در این زمینه بسیج اساتید تقسیم بندی‌هایی در مجموعه‌های درونی خود و در قالب معاونت‌ها دارد. در این راستا معاونت امور بانوان سازمان بسیج اساتید کشور هم امیدوار است بتواند در کنار سایر مجموعه‌ها، اهداف مذکور را در حوزه بانوان در دانشگاه و در ارتباط با جامعه به خوبی تحقق بخشد.

 

در درون دانشگاه مجموعه‌هایی داریم مثل بسیج دانشجویی و  نهادهای مختلفی داریم که در حوزه‌های همسو با ما حرکت می‌کنند مانند معاونت فرهنگی و نهاد رهبری و انجمن‌ها و تشکل‌های دانشجویی و استادی و در بیرون دانشگاه هم مجموعه‌هایی داریم که بر اساس طرح اعتلای سازمان بسیج اساتید کشور برای بهره‌گیری از همه ظرفیت‌‎هایی که در آن مراکز و سازمان‌ها وجود دارد باید برنامه‌ریزی نماییم تا بتوانیم بر اساس انسجام و هماهنگی حاصل از این ارتباط، تحقق بخش اهداف نظام اسلامی باشیم و بتوانیم در مواقع مورد نیاز وارد صحنه شده و سکان‌دار انجام وظیفه باشیم و به عنوان قشری که معتقدیم اندیشه بسیجی اندیشه‌ای زنده و پویا و کارساز و سازنده است، در راستای هدف کلان نظام که تمدن‌سازی است گام برداریم.

 

با توجه به ضرورت‌های بحث اقتصاد مقاومتی و تاکید مقام معظم رهبری در این خصوص، برنامه‌های بسیج در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی را بفرمایید؟

 

بی تردید بسیج بر اساس تفکر محوری و اصلی خودش در راستای پاسخ‌گویی و اجرایی‌سازی مطالبات رهبری همیشه تلاش کرده و سعی کرده در این راستا گاهی به تنهایی در بعضی عرصه‌ها وارد شده و در بعضی عرصه‌ها نیز بین نهادها و سازمان‌ها و مراکز همسو و همفکر و هم هدف انسجام بوجود بیاورد. یکی از این موارد اقتصاد مقاومتی است که از مطالبات رهبری است و ایشان سال‌هاست که بر روی آن تکیه دارند و همیشه تلاش کردند که برای جامعه این را به عنوان یک وظیفه بیان نمایند.

 

رهبری در بسیاری زمان‌ها وقتی که کشور در تنگناهای برنامه‌ای و سیاستی قرار گرفته به مسئولین گوشزد کرده‌اند که  " بارها گفته‌ام که راه حل این مساله اقتصاد مقاومتی است" و این نشان از اعتقاد عمیق و باورمندی است که رهبری به اقتصاد مقاومتی دارند و در حقیقت اقتصاد مقاومتی کارسازترین ابزار ایستادگی، مقاومت، استواری و ثبات مقابل دشمنان است که می‌تواند ما را در مقابل جنگ نرم و جنگ‌های سخت مثل دفاع مقدس به یک توانمندی و اقتدار علمی برساند که نتیجه آن استقلال و عدم وابستگی به قدرت‌ها در ابعاد مختلف است. بی‌تردید یک کشور مستقل می‌تواند برای خودش تصمیم بگیرد و سیاست‌گزاری و برنامه‌ریزی کند و چشم‌انداز نگاری برای آینده داشته باشد. بسیج در این میان نقش محوری در تحقق این مطالبه رهبری در تربیت نیروهای کاردان دارد، که بتوانند در صحنه عمل و اجرا وارد شوند. بسیج اساتید نیز به عنوان موثرترین نیروها و بازوهای اجرایی در عرصه‌های مختلف در این خصوص می‌تواند نقش‌آفرین باشد. لذا اقتصاد مقاومتی نسخه بی بدیلی است که به تمامی اقشار و مسئولین و اندیشمندان و از جمله بسیج اساتید یادآوری می‌کند که نسخه‌های غرب و شرق مردود است و نتوانسته آسایش و آرامش را برای بشر به ارمغان بیاورد. اگرچه برخی کشورها در ظاهر پیشرفته هستند و مردمشان هم احساس این را دارند که در یک کشور توسعه یافته زندگی می‌کنند، اما همانطور که از نوشته‌ها و آثار اندیشمندان‌شان بر می‌آید و فهمیده می‌شود، این کشورها آسایش منهای آرامش را دارند، در صورتی که ما در دین مبین اسلام آرامش انسانی که حاصل تذکیه انسانی است مقدم بر آموزش می‌بینیم و باید توجه داشت در اقتصاد مقاومتی اگر چه پیشرفت و رشد و توسعه به معنی غربی آن را مورد تغافل قرار نمی‌دهیم، اما باید همیشه به خود متذکر شویم که الگوی پیشرفت ما باید بر اساس مبانی، قوانین، اصول و قواعد مورد قبول انقلاب اسلامی باشد تا بتواند انقلاب را به اهداف خودش برساند.

 

شعار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی ۳ گزاره به هم پیوسته است که آن استقلال اولیه می‌تواند حریت و آزادی را در عرصه جهانی برای ما به دنبال داشته باشد تا بتوانیم به دنبال تحقق اهداف جمهوری اسلامی باشیم. در غیر اینصورت کشور وابسته از جهات مختلف و خصوصا از جهت فرهنگی نمی‌تواند مدعی باشد که برای سایر کشورهای همسو، الگوست. امروز جمهوری اسلامی ایران ام القری جهان اسلام است و مسلمانان سایرکشورها چشم امیدشان به ایران اسلامی است و این یک دوره طلایی است در شکل‌گیری نظام اسلامی و اگر بتوانیم این مسیر را به درستی طی کنیم یقینا تداوم راه برای ما و دیگر کشورها میسر خواهد بود. حاصل اقتصاد مقاومتی اینست که می‌تواند برای ملت‌ها بهترین شیوه و روش برای قطع وابستگی‌ها باشد و بی نیازی و استغنا را به ارمغان آورد.

 

 

 بسیج در طرح جهاد همبستگی ملی چگونه توانسته تاثیرگذار باشد؟

 

با توجه به اینکه بسیج تشکل برخاسته از متن مردم است همیشه در طول بحران‌ها و چالش‌های پیش آمده سعی کرده همبستگی را داشته باشد و در شرایط بروز بحران‌ها این همبستگی تبلور پیدا کرده و بیشتر خودش را نشان می‌دهد. البته لازم به ذکر است که این جهاد همبستگی ملی تنها در مورد بحران‌ها نیست، بلکه در طول دهه‌های گذشته شاهد بودیم  که اردوهای جهادی دانشجویان و اساتید و پزشکان و اقشار مختلف، در جهت سازندگی و آبادانی و رفع نیاز اقشاری که نیازمند این کمک هستند، توانسته تاثیر گذار باشد. مدیریت جهادی در واقع برای ایجاد یک همبستگی ملی در میان اقشار در راس قرار می‌گیرد. برای نمونه در بحران سیل بود که ما شاهد بودیم که سازمان بسیج و بسیج اساتید توانستند در انسجام بخشی اساتید دانشگاه‌ها به خوبی ایفای نقش کنند و با تشکیل جلسات کارشناسی و تخصصی بر لزوم اعلام همبستگی در کمک‌رسانی و رفع نیاز مردم چه به صورت حضور مستقیم و چه به صورت مالی و چه در قالب برنامه‌های جهاد سازندگی  تاثیرگذار باشند. این سیاست کلان برای بسیج در اقشار مختلف مورد توجه است.

 

 

بسیج در جهت تحقق بیانیه گام دوم انقلاب چه اقداماتی انجام داده و برای آینده چه برنامه‌هایی دارد؟

 

متن بیانیه گام دوم باید به عنوان چشم انداز برای همه بخش‌های نظام و خصوصا برای بسیج و بسیج اساتید مورد توجه باشد. رهبری اهمیت علم و پژوهش و تحقیق و پژوهش را به عنوان محور اول این بیانیه معرفی می‌کنند و در محورهای بعدی بحث معنویت و اخلاق و ... را مطرح می‌کنند.

 

در ابتدا باید به بررسی گام اول پرداخت یعنی آنچه در 4 دهه گذشته انجام گرفته و اینکه چه کردیم و این بیانیه نشاندهنده اینست که چه باید بکنیم. ما هم بر حسب این روند در باقیمانده امسال و سال‌های پیش‌رو به تبیین آنچه گذشته است پرداخته‌ایم تا تغافل‌ها و خلاها و نقدها در حوزه زنان بررسی شود و بعد بایسته‌ها را با توجه به مبانی اسلامی در راستای حفظ ارزش‌های نظام و دیدگاه مقام معظم رهبری و اهداف و آرمان‌های انقلاب اسلامی بتوانیم تبیین‌گری نموده و نگاه ترویجی داشته باشیم. با توجه به آنکه بحث مرتبط با بدنه بسیج اساتید، بحث علم و تحقیق و اخلاق و معرفت و سبک زندگی است، به نظر می‌رسد سازمان بسیج اساتید کشور در رابطه با تحقق آنچه در بیانیه آمده، در تولید محتوا و نگاه تبیینی به گام دوم نسبت به مفاهیم و اهداف و روش‌های تحققش مسئولیت سنگینی دارد. معاونت امور بانوان نیز در این راستا نگاهش بیشتر به سبک زندگی اسلامی بوده زیرا در این معاونت به لحاظ اولویت نقش تربیتی در بعد فردی و خانوادگی و حتی اجتماعی و دیگر ابعادی که سبک زندگی می‌تواند به آن بپردازد و تولید محتوا داشته باشد، سنخیتی وجود دارد.

 

ما محور سبک زندگی را امسال به عنوان یکی از برنامه‌های خودمان در معاونت امور بانوان بسیج اساتید قرار دادیم و کارگروهی متشکل از اعضای هیئت علمی از دانشگاه‌های مختلف تشکیل دادیم تا از نظرات نخبگان این حوزه بهره ببریم و به عنوان برنامه‎ای غیر متمرکز سعی کردیم در استان‌های مختلف نیز از نظرات اساتید استفاده کنیم و کارگروه‌هایی در این خصوص در استان‌ها در حال شکل‌گیری است و امیدواریم در آینده بتوانیم آورده‌های خوبی را هم از سبک زندگی اسلامی و هم نقد سبک‌های معارض سبک زندگی اسلامی داشته باشیم و با توجه به بایسته‌هایی که امیدواریم از زبان اساتید در تحقق سبک زندگی اسلامی گردآوری کنیم، بتوانیم به بدنه نظام محتوای قابل ارائه را عرضه نماییم.

 

نکته مهم دیگری که در بحث بیانیه گام دوم مطرح است، محوریت رویش‌های انقلاب یا به تعبیر مقام معظم رهبری جوانان است در پذیرش مسئولیت‌ها که ما هم باید دقت کنیم در سبک زندگی آنچه باید محور باشد، اندیشه جوانان و شناخت جوانان و شناخت ظرفیت‌ها و ضرورت گرایش و آنچه موجب گرایش به اسلام می‌شود و در نهایت کنشگری و نوع رفتار آنان بر طبق اصول دین اسلام است. که مجموعه آن می‌تواند سبک زندگی اسلامی را بسازد و  انشاءالله این مهم در قالب‌ کتاب و نشست‌های تخصصی و کرسی‌های نقد و نظر توسط اساتید خبره و متخصص بررسی شده و با این رویکردها بتوانیم در اجرایی سازی مطالبه رهبری در خصوص اینکه جامعه باید به سبک زندگی اسلامی ایرانی سوق داده شود، موثر و نقش آفرین باشیم.

 

 

از نظر شما فعالیت‌های انقلابی بسیج در تعامل با مردم کافی و راضی کننده بوده است و بسیج اساتید چه برنامه‌هایی را  در آینده در این خصوص در دستورکار خود قرار داده است ؟

 

بسیج شناسنامه شفاف و ماندگار و کارنامه درخشانی دارد و در کل، درعرصه‌های مختلف توانسته ایفای نقش کند و در عرصه‌هایی نیز با مدیریت جهادی ایفای نقش کرده است. یقینا مطابق فرمایش رهبری، " ما راضی هستیم اما قانع نیستیم"  چون ظرفیت و توان بسیج به دلیل اتکایش به نیروی مردمی خیلی زیاد است و این ظرفیت بالا، توقع را بالا برده است زیرا همواره  در همه عرصه‌ها پاسخگو بوده و احساس مسئولیت کرده است. ما می‌بینیم در بعضی عرصه‌ها آنگونه که شایسته است در واقع به برخی مفاهیم مورد نظر، خوب پرداخته نشده است. یکی از این موارد همین سبک زندگی اسلامی است که بارها رهبری در قالب مطالبات مختلف مطرح کردند، در برخی عرصه‌ها به آن کم‌تر پرداخته شده است.

 

بسیج اساتید هم وظیفه خاصی دارد در عرصه تولید محتوای فکری فرهنگی و علمی مبتنی بر اعتقاداتی که مبنای نظام است. یکی از برنامه‌های خوبی که در سازمان بسیج اساتید تدوین شده وبه آن پرداخته شده و قابلیت اجرا دارد طرح اعتلای بسیج اساتید است که آنجا هم نگاه بهره‌گیری از ظرفیت‌های دورن دانشگاهی و هم نگاه بهره‌گیری از ظرفیت‌های همسو و هم هدف در جامعه و ایجاد انسجام و از همه مهم‌تر مرجع شدن برای گروه‌های علمی و فکری در دانشگاه و بیرون دانشگاه و با نگاه حل المسایلی مطرح شده  است و این نگاه حل المسائلی را اینگونه می توان تبیین کرد که بسیج اساتید می‌تواند در دانشگاه‌ها و کل نظام مساله یابی کرده و راه حل مسائل را  به نقد نظر و بررسی بگذارد و در این راستا امید است بتواند  به پیشبرد و تحقق اهداف نظام کمک کند و یاری‌گر اقشار مختلف جامعه و مسئولین باشد. در این خصوص هم همه معاونت‌های سازمان بسیج اساتید یک همسویی دارند و به عنوان محور و به توصیه ریاست سازمان طرح اعتلای بسیج باید به عنوان اساسنامه داخلی در همه برنامه‌ها مورد استفاده و استناد قرار بگیرد و ما هم در معاونت بانوان به لحاظ ساختاری و هم محتوایی در راستای تحقق طرح اعتلا با کمک معاونت‌ها و اساتید قدم‌هایی را برداشته‌ایم.

روحیه و تفکر انقلابی در بزنگاه انقلاب یعنی جاهایی که اساتید بسیجی و نیروهایی که آنها تربیت و توانمند کرده‌اند، لازم است از آرمان‌های انقلاب دفاع عالمانه کنند، نقش خود را ایفا می‌کند.