print

جهت‌گیری به سمت تمدن اسلامی؛ عنصر اصلی حرکت‌های عمومی جنبش استادی

به گزارش روابط عمومی سازمان بسیج اساتید کشور، نشست شورای عالی معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان بسیج اساتید کشور با مشارکت ستاد اجرایی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی روز شنبه 31 خرداد 99 به‌صورت ویدئو کنفرانس با حضور اعضای شورای عالی و مشارکت مجازی مسئولان، جانشینان و معاونین فرهنگی اجتماعی مراکز بسیج اساتید استان‌ها در سالن شهید شهریاری این سازمان برگزار شد.

 

دکتر علی مرادزاده معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان بسیج اساتید ضمن گرامی داشت روز بسیج اساتید و بزرگداشت یاد و خاطره شهید دکتر مصطفی چمران تأکید کرد: بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی منشور چهل سال آینده کشور، مانیفست جمهوری اسلامی و نقشه راه امت اسلام است. ایجاد فهم مشترک از مفاد بیانیه و تبیین صحیح آن و تلاش بی‌وقفه و همه‌جانبه برای تحقق این سند ماندگار از مهم‌ترین اهداف و برنامه‌های سازمان بسیج اساتید است. برگزاری نشست‌های تبیینی و انجام فعالیت‌های رسانه‌ای و مکتوب و مجازی در این زمینه راهگشا خواهد بود. این‌گونه نشست‌ها آخرین نشست ما در این زمینه نخواهد بود و باید به‌طور ستمر به این مهم پرداخته شود.

 مرادزاده افزود: جریان سازی در دانشگاه، فعال کردن برنامه استاد مسجد، برگزاری نشست‌های تبیین روشنفکری دینی، برگزاری نشست‌های نقد روشنفکری سکولار، توجه و اهتمام جدی به تحقق شعار سال و تشکیل قرارگاه‌های فرعی جهش تولید، برگزاری نشست‌های تبیین منظومه فکری امام راحل و رهبر معظم انقلاب، پرداختن به شهید شاخص قشر دکتر نیک نژاد و عمق‌بخشی انقلاب اسلامی و ارزش‌های ماندگار دفاع مقدس ازجمله مهم‌ترین اولویت‌های ما در سال جاری است. ضمن این‌که رصد آسیب‌های اجتماعی، تهیه برآورد وضعیت فرهنگی و ارائه راه‌حل برای مدیریت‌ها از ضرورت خاصی برخوردار است.

 

حجت‌الاسلام دکتر ثقفی، مسئول بنیاد فرهنگ و اندیشه انقلاب اسلامی نیز در نشست شورای عالی معاونت فرهنگی و اجتماعی  که با موضوع تبیینی جامع از  بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی برگزار شد، ضمن بیان  27 شاخصه اصلی برای انقلاب اسلامی، از برکات و دستاوردهای انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب گفت و افزود: دولت اسلامی حلقه مستتر در بیانیه گام دوم است. وی ضمن بیان فهرستی اجمالی از مسائل بیانیه؛ به معرفی و تبیین جایگاه انقلاب اسلامی، شناخت گذشته و پیشینه انقلاب، برکات انقلاب اسلامی و سرفصل‌ها و توصیه‌های اساسی آن پرداخت.

 

مسئول بنیاد فرهنگ و اندیشه انقلاب اسلامی، شروع انقلاب بدون سرمشق و تجربه؛ تبدیل کردن جهان دوقطبی به سه‌قطبی؛ پدید آوردن تقابل اسلام و استکبار؛ پا به میدان نهادن با قدرت و شکوه؛ شکستن چهارچوب‌ها؛ به رخ کشاندن کهنگی کلیشه‌ها به جهانیان؛ مطرح کردن دین و دنیا در کنار یکدیگر؛ اعلام نمودن آغاز عصر جدید؛ به گوش رساندن صدای جدید و متفاوت؛ زنده بودن؛ انعطاف‌پذیری؛ آماده تصحیح خطاهای خویش بودن؛ تجدیدنظر پذیر و اهل انفعال نبودن؛ حساسیت مثبت نسبت به نقدها نشان دادن؛ فاصله نگرفتن از ارزش‌ها؛ دچار نشدن به رکود و خموشی؛ دفاع کردن از نظریه نظام انقلابی؛ متحجر و فاقد احساس و درک نبودن؛ با خطوط اصلی خود بی‌مبالاتی نکردن؛ پایبندی به اصول خود؛ حساسیت نسبت به مرزبندی خود با رقیبان و دشمنان؛ قدرتمندی در عین مهربانی و باگذشت و مظلوم بودن،؛ مرتکب افراط‌وتفریط نشدن؛ جنگ‌طلب و بی‌رحم و خون‌ریز نبودن؛ منفعل و مردد نبودن؛ بلکه دفاع محکم در برابر حمله دشمن از خود نشان دادن؛ ایستادگی در برابر زورگویان و گردنکشان؛ دفاع از مظلومان و مستضعفان ، را ازجمله شاخصه‌ها و ویژگی‌های انقلاب اسلامی برشمرد.

وی در ادامه، برکات انقلاب اسلامی را ترکیب جمهوریت و اسلامیت و ابزارهای تشکیل آن به‌عنوان نخستین درخشش انقلاب اسلامی؛ ایجاد مدیریت‌های جهادی الهام گرفته از ایمان اسلامی و اعتقاد به اصل «ما می‌توانیم»؛ پایان دادن به یک انحطاط تاریخی طولانی؛ قرار دادن کشور در مسیر پیشرفت سریع؛ تبدیل رژیم سلطنت استبدادی به حکومت مردمی و مردم‌سالاری؛ وارد کردن عنصر اراده ملی در کانون مدیریت کشور؛ وارد کردن جوانان به عرصه مدیریت و میدان‌دار کردن آن‌ها در حوادث؛ انتقال روحیه «ما می‌توانیم» به همگان؛ آموختن اتکاء به توانایی داخلی به برکت تحریم‌ها؛ ضمانت ثبات و امنیت و تمامیت ارضی کشور؛ پیشتازی در عرصه علم و فناوری؛ به اوج رساندن مشارکت مردمی در مسائل سیاسی؛ ارتقاء بینش سیاسی مردم به‌خصوص در مسائل بین‌المللی؛ سنگین کردن کفه عدالت در تقسیم امکانات عمومی کشور؛ افزایش دادن عیار معنویت و اخلاق در فضای عمومی جامعه؛ برجسته‌تر کردن نماد ایستادگی در برابر مستکبران جهانی، عنوان کرد.

 

آسیب‌شناسی وضعیت موجود از دیگر مباحث مطرح شده در سخنان دکتر ثقفی است.

 

به گفته وی: اگر بی‌توجهی به شعارهای انقلاب و غفلت از جریان انقلابی در برهه‌ای از تاریخ چهل‌ساله نمی‌بود بی‌شک دستاوردهای انقلاب از این؛ بسی بیشتر بود و کشور در مسیر رسیدن به آرمان‌های بزرگ بسی جلوتر بود و بسیاری از مشکلات کنونی وجود نمی‌داشت.

 

حجت‌الاسلام ثقفی افزود: دستاوردها در مقوله عدالت، افتخارآمیز است اما این‌همه در تبلیغات نارسای مسئولان انعکاس نیافته است؛ به دلیل غفلت دست‌اندرکاران تاکنون ازنظر ظرفیت‌های استفاده‌نشده طبیعی و انسانی در رتبه اول جهان هستیم اما هنوز از قله‌های دانش جهان بسیار عقب هستیم. عدم همراهی و ایجاد حکومت‌ها جهت افزایش شعور معنوی و وجدان اخلاقی جامعه و چالش درونی اقتصاد ایران از عیوب ساختاری و ضعف‌های مدیریتی است. همچنین وسوسه مال و مقام و ریاست، مدیران و مسئولان جمهوری اسلامی را تهدید می‌کند. وجود فساد به‌ویژه در دستگاه‌های حکومتی و برخی موارد دیگر موجب شده، آنچه تاکنون انجام گرفته با آنچه باید می‌شده و بشود، دارای فاصله‌ای ژرف باشد.

 

مسئول بنیاد فرهنگ و اندیشه انقلاب اسلامی ملزومات و ویژگی‌های جوان مؤمن انقلابی را در بیانیه گام دوم، داشتن نگاه انقلابی، روحیه انقلابی و عمل جهادی مطرح کرده و افزود: جوان انقلابی باید کارآزموده باشد، پرانگیزه باشد، گذشته‌ها را درست بشناسد و از تجربه‌ها درس بگیرد. شانه‌های خود را به زیر بار مسئولیت دهد و امید و نگاه خوش‌بینانه به آینده داشته باشد.

 

وی چهار نقطه اصلی مورد تأکید رهبر معظم انقلاب در این بیانیّه  « عظمت اصل انقلاب از لحاظ وقوع و ماندگاری»، « عظمت راه طی شده و کارکردها و دستاوردهای انقلاب تا امروز»، « عظمت چشم‌اندازی که باید به آن برسیم» و « عظمت نقش نیروی جوان متعهّد انقلابی» بیان کرد.

 

عناصر موردنیاز برای حرکت عمومی از نگاه دکتر ثقفی: شناخت صحنه، جهت‌گیری به سمت جامعه اسلامی و تمدّناسلامی و راهکارهای عملی در هر برهه‌ای از زمان عنوان شد.

 

وی گفت: تبیین سه عنصر قبلی به ذهن فعّال و زبان گویا نیاز دارد؛ اما مسئله راهکارهای عملی احتیاج دارد به هدایت، تمرکز، پیگیری، فعّالیّت پی‌درپی و لحظه‌به‌لحظه برای پیشبرد کاروان عظیم جامعه و جوان‌های جامعه. جریان‌ها و حلقه‌های میانی؛ نه به عهده رهبری، نه دولت، نه دستگاه‌های دیگر؛ بلکه به عهده مجموعه‌هایی از خود ملّت (نخبه‌های فکری) است؛ که باید بنشینند برنامه‌ریزی و هدایت کنند.

 

ثقفی اظهار کرد: نمونه‌هایی از کارهایی که می‌تواند نسل جوان را در نقش و شأنِ محور بودنِ حرکت عمومی جامعه کمک کند و ظرفیت لازم را به آن‌ها بدهد: تشکیل کارگروه‌های فرهنگی؛ در سراسر کشور و در مساجد، هیأت‌های عزاداری، ایجاد بینش و بصیرت در یک محله و محیط دانشجویی، تشکیل گروه‌های فعّالیت سیاسی (نه حزب‌بازی)؛ تحلیل سیاسی، شناخت حوادث سیاسی، فهمیدن، منتقل کردن از کارهای بسیار اساسی برای شکل دادن و تسریع حرکت عمومی جامعه است. همچنین تشکیل میزگردها و کرسی‌های آزاداندیشی در دانشگاه‌ها که بنده مکرّرا تکرار کرده‌ام و تأکید کرده‌ام و توصیه کرده‌ام (و خیلی پیشرفتی نداشته)، تشکیل گروه‌های نهضتی در مسائل بین‌الملل و جهان (مسائل غزّه، فلسطین، یمن، بحرین، میانمار، مسلمان‌های اروپا، حوادثی که در بعضی از کشورها؛ مثلاً حوادث پاریس)، قابل بررسی و قابل مطالعه و قابل فعّال شدن است. از دیگر موارد تشکیل گروه‌های علمی، همکاری با مراکز علمی، همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان و کار اقتصادی است.

 

وی کارهای خدماتی گروه‌های جهادی را یکی از بهترین کارهای بسیج دانسته و بیان کرد: این قبیل کارها هر چه توسعه و تقویت یابد و جهت‌دارتر و هدف‌دارتر شود، موجب تقویت جسم و روح و ایجاد حرکت‌های عمومی است. فعّالیّت‌های اطلاعاتی مردمی برای دستگاه‌های اطّلاعاتی در زمینه قاچاق، واردات گوناگون و نیز کارهای اجتماعی نیز از این جمله است.

 

دکتر ثقفی در ادامه گفت: بنابراین؛ این سؤال که جوان چگونه می‌تواند وارد میدان این حرکت عمومی بشود، به نظر من پاسخ‌های روشنی دارد که من یک مقداری از آن‌ها اشاره‌ کرده‌ام.

 

مسئول بنیاد فرهنگ و اندیشه انقلاب اسلامی در ادامه سخنان خود به اهمیت و ضرورت تبیین بیانیه پرداخته و گفت: در مبارزات اسلامى، در همه حال تبیین؛ بیان واقعیت و رساندن واقعیت، تبلیغ؛ بلاغ خیلى اهمیت دارد و این را نباید از دست داد. برخلاف تفكر ماركسیستى كه آن روز رایج بود و اعتقاد به تبیین نداشتند و می‌گفتند: « مبارزه یك سنت است، تحقق خواهد یافت؛ چه شما بخواهید، چه نخواهید؛ چه بگوئید، چه نگوئی...» در سال 49 یك جوانى از همین كسانى كه مشهدى بود، با ما هم آشنا بود، وابسته به یكى از همین گروهک‌هایی بود كه آن روز تازه سربلند كرده بودند. كمونیست بود... یکجایی با من ملاقات كرد؛ شرح داد كه می‌خواهیم این كارها را بكنیم. من گفتم توى این زمینه اجتماعى كه نمی‌شود. یک‌قدری با مردم صحبت كنید، تبیین كنید، حرف بزنید، به مردم تفهیم كنید چه‌کار می‌خواهید بكنید. با كمال بی‌اعتنائی گفت: «آن روش اسلامى است». بله، روش اسلامى همین است. روش اسلامى، تبیین است و همین تبیین‌ها موجب شد كه انقلاب اسلامى بر بسیارى از این پیش‌زمینه‌های تاریخى و تربیت‌های غلط فائق بیاید و فائق آمد. البته در بعضی موارد هم هنوز فائق نیامدیم.

 

وی در پایان نقش بسیج را در این عرصه بسیار مهم دانسته و عنوان کرد: بسیج امت دولت ساز است. معروف ومهم‌ترین معروف دولت اسلامی است و منکر و بزرگ‌ترین منکر، دولتی است که با اسلام فاصله زیاد دارد.

انتهای پیام/

 

نشست شورای عالی معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان بسیج اساتید کشور با مشارکت ستاد اجرایی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، به‌صورت ویدئو کنفرانس و با حضور اعضای شورای عالی و مشارکت مجازی مسئولان، جانشینان و معاونین فرهنگی اجتماعی مراکز بسیج اساتید استان‌ها در سالن شهید شهریاری این سازمان برگزار شد.