print

نشست برنامه ۲۵ ساله و چشم انداز مناسبات ایران و چین برگزار شد

به گزارش روابط عمومی جنبش استادی بسیج ایران (جابا) ، دکتر فواد ایزدی کارشناس مسائل سیاسی آمریکا در این نشست، به ضرورت توجه به راهبرد همکاری‌های ایران و چین اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران می‌تواند از ظرفیت‌های چین برای توسعه همکاری‌ها در بخش‌های مختلف استفاده کند. کارشناس مسائل سیاسی آمریکا، با اشاره به نگرانی‌های آمریکا از همکاری‌های ایران و چین و برنامه ۲۵ ساله همکاری‌ها میان تهران و پکن، افزود: قدرت اقتصادی جدیدی در جهان در حال شکل گیری است و چین در این زمینه پیشتاز است، در همین زمینه همکاری کشور‌های تاثیرگذار با چین، موجب نگرانی مقامات واشنگتن شده است. 

 

در ادامه دکتر سید حسین ملائک سفیر پیشین ایران در چین ضمن بیان ضعف الگوی تدوین شده برای توسعه روابط دقیق و منظم خارجه در ایران، گفت : رابطه ایران و چین یک رابطه ساده دو جانبه نیست و نخواهد بود و  هر دو کشور جایگاه خاصی در جهان و منطقه دارند.

 

وی ادامه داد: روابط چین و ایران مخالفینی هم دارد که نمونه آن آمریکا است که با همه  ابزارهای خود به میدان آمده و به دنبال تضعیف روابط دو کشور است و همچنین رژیم صهیونیستی هم از مخالفان اصلی این تفاهمنامه محسوب می‌شود و این در حالی است که عربستان و عمارات و کشورهای دیگر روابط تجاری با چین دارند اما هرگز محل اعتراض واقع نشده اند.

 

سفیر پیشین ایران در چین ضمن بیان آنکه نظام بین الملل بعد از تحولات جدید و هماوردی آمریکا و چین در یک رابطه جدید قرار گرفته است، گفت: با توجه تحولات نظام بین‌الملل لازم است کشورهایی مثل ما نگاه دقیق تری به آینده خود داشته باشند.

 

ملائک با اشاره به برنامه همکاری های ۲۵ ساله ایران و چین گفت: نمونه این برنامه در سال ۱۳۷۹ نیز در قالب تفاهمنامه‌ای با طرف چین به منظور توسعه روابط امضا شده بود.

 

وی ضمن بیان فراز و فرود روابط چین و ایران در چند دهه گذشته، تفاهمنامه همکاری میان ایران و چین را زمینه کمک به ثبات سیاسی در روابط دو کشور صرف‌نظر از ماهیت سیاسی آن‌ها عنوان کرد.

 

غلامعلی خوشرو، نماینده سابق ایران در سازمان ملل هم در این نشست ضمن بیان آنکه میزان پیشرفت‌های چین در تولید ناخالص به سرعت رو به افزایش است  و  این کشور به  حوزه‌های صنعتی و دانش بنیان روی آورده است از نگرانی و دغدغه آمریکا در رابطه با پیشرفت‌های چین سخن گفته و بیان کرد: نوعی جنگ سرد میان چین و آمریکا وجود دارد و به همین دلیل هم هست که پیشرفت های چین باعث آشفته شدن آمریکا شده است.

 

وی عنوان کرد: چین در 40 سال اخیر با بردن سیاست به حاشیه ، اقتصاد را محور قرار داده و الان هم رقابت اقتصادی و فنی جدی با آمریکا دارد.

 

نماینده سابق ایران در سازمان ملل ضمن بیان ضرورت استراتژیک بودن روابط دو کشور مطرح کرد: ما پیشرفت‌هایی را نیاز داریم که چین از آن برخوردار است به خصوص در بازار تجارت جهانی و بحث پروژه کمربند جاده‌ای، چین هم نیازمند انرژی است که ایران دارد.

 

خوشرو در ادامه سیاست خارجی آمریکا را تفرقه‌افکنی دانسته و گفت: آمریکا موتورمحرک نفاق و تفرقه است. در حالیکه پایش را روی گردن ما گذاشته و با تحریم‌ها به ما فشار می‌آورد با ایجاد تنش سعی دارد مانع ایجاد ارتباط ما با چین شود. البته میان چین و امریکا هم همواره تنش‌هایی وجود داشته و تنش بین چین و آمریکا محدود به تجارت نیست.

 

وی در پایان مطرح کرد: تفاهمنامه همکاری ایران و چین در حال حاضر تنها یک نقشه راه است و باید منافع طرفین در آن دیده شود و ادامه همکاری بستگی به آمادگی ما برای کار دارد.

 

ابوالفضل علمایی استاد دانشکده روابط بین‌الملل وزارت خارجه هم در این نشست به افزایش تبادلات در شرق و غرب آسیا از قرن 21 اشاره کرده و عنوان کرد: غرب و دنیای غرب به‌ویژه آمریکا از نظر اقتصادی و سیاسی در حال افولند.

 

وی بیان کرد: با توجه به آمار تولید ناخالص داخلی در چین و مقایسه آن با آمریکا و همچنین مقایسه سهم صادرات این دو کشور، شاهد هستیم که چین به عنوان یک قدرت جهانی مطرح است و می‌توانیم با تعامل با این کشور سود زیادی کسب کنیم. بنابراین برنامه 25 ساله باید مورد توجه قرار گیرد.

 

علمایی ادامه داد: پیشینه تاریخی ایران می‌گوید که ایران و چین همواره با هم تعامل داشته اند و ایده"  کمربند یک جاده "ارتباط آنها را با دنیای غرب تحکیم می‌کند. امروز چین شریک اول تجاری بیش از 130 کشور جهان است.

 

وی با بیان آنکه برخی از طرح‌های مطرح شده از سوی چینی‌ها با برنامه‌های ایران همپوشانی دارد بیان کرد: ایده کمربند یک جاده که تبادلات را در زمینه خاکی افزایش می‌دهد منافع بسیاری برای ما خواهد داشت و بنابراین افزایش قراردادها با چین به عنوان یک کشور مستقل برای ما سودمند خواهد بود.

انتهای پیام/

نشست کارشناسی برنامه ۲۵ ساله ایران و چین روز دوشنبه 30 تیر 99 با حضور تعدادی از کارشناسان حوزه شرق آسیا و با همکاری مجمع بین المللی اساتید مسلمان دانشگاه‌ها برگزار شد.